Escriure una mica cada dia. Això és el primer que et diuen quan vols dedicar-te a escriure. També és un consell que pots fer servir quan vols escriure un post al blog, una newsletter.
Escriure una mica cada dia. I retocar molt. Esborrar, editar, reescriure.
Dedico un dia a la setmana per escriure el post o la newsletter, però bona part de la feina ve dels dies previs. Aquest dia obro el word i passo a net les notes, l’acabo de corregir. L’edito. I el dono per definitiu. Apunt per buscar una foto i programar al blog. És la part final de la meva rutina per poder ser constant a l’hora d’escriure.
La feina comença abans. Comença quan he ideat el calendari,a principi d’any, i he fet una pluja d’idees de posts que vull escriure i comença el dia després de preparar el post del blog anterior.
La meva metodologia per escriure al blog
Tot i que quan ensenyo fotos de la meva taula amago les llibretes, podria dir que tinc moltes llibretes. I que n’hi ha moltes que em criden l’atenció però que intento no comprar. Vull ser digital però la papereria pot amb mi.
Però em va bé tenir llibretes. Perquè em permet portar-ne una sempre a sobre i escriure idees i anotacions vàries. Intento mantenir una llibreta per cada cosa, encara que a vegades és impossible perquè les idees venen quan venen i no puc evitar escriure-ho allà on tinc una llibreta. O una anotació al mòbil.
Escric a mà. Escric a una llibreta, amb boli blau. Amb negre, vermell o verd en faig retocs després. Però el color per escriure és el blau. Cada escriptor té les seves manies.
Això fa que escrigui sovint. Idees. Petits posts que després desenvolupo. Escric molt.
Totes les notes i idees que vaig tenint per la tarda o quan passejo es plasmen en escrits més llargs al matí. Tinc un matí a la setmana, dos o tres dies depenent de la feina, en la que em dedico a escriure. Sola. Davant de l’ordinador. Sense distraccions.
Abans d’escriure faig un esquema, un mapa mental. Saps què és un mapa mental? A partir de totes les idees i una paraula clau, faig un esquema per poder mantenir una estructura al post. Pot ser un esquema, una llista de temes o el que et vagi millor. Jo funciono amb mapes mentals.
Amb aquest esquema fet començo a escriure. Ho escric sense parar, sense pensar en subtítols. Només amb la paraula clau i el mapa mental en ment (i al principi del full per si em perdo) vaig escrivint.
La única distracció que em permeto: música
Em poso música, habitualment aquesta llista de spotify o aquesta altra quan vull fer descobriments nous. I davant del pc, només amb un word, començo a escriure. No reviso. Només escric.
Corregeixo faltes, canvio paraules, edito.
Quan he acabat de passar les notes a net i a escriure és quan rellegeixo, corregeixo i busco les imatges que acompanyaran el post (tant del blog com de les xarxes socials). Edito i programo.
I em plantejo un títol i uns subtítols. El títol és important. Molt important. És la manera que els lectors voldran llegir la resta de post així que ha de ser el màxim atraient possible.
Acostumo a fer solament un subtítol però se’n poden fer dos o tres. És un petit resum del que vindrà a continuació.
I finalment la CTA, el que s’anomena crida a l’acció. En aquest punt el que vols és que el lector et compri, es subscrigui a la teva llista, et faci un comentari…
Aprofito la segona lectura i correcció per apuntar les possibles fotos que hi voldria que apareguessin al post i les lectures recomanades. Què són les lectures recomanades? En tens un exemple amb els mapes mentals més amunt. No t’ho explico jo, però sí que et dono la possibilitat que aprenguis més sobre mapes mentals entrant al link.
I les lectures recomanades són molt útils als posts on ofereixes molta informació. Saber que el que expliques té un estudi a darrera et dóna una credibilitat important.
I aquesta metodologia per tot
La mateixa organització que m’he creat per a mi i per a la meva marca la trasllado a les marques amb les que treballo. Cada una amb el seu calendari editorial. Amb les seves llibretes. Les seves idees. Els seus matins.