fbpx

De la gran renúncia a la ambició silenciosa

Foto de Karolina Kaboompics

He parlat moltes vegades de la part teòrica de la curació de continguts i he posat exemples d’empreses o de marques que fan curació de continguts. Curo continguts per mi i per clients, tot i que no habitualment en aquest blog.

Arran d’aquestes lectures que faig per clients o per interès propi, he anat recopilant informació que, potser (spoiler) passarà a formar part d’un nou producte que estic definint. Mentre, m’ha vingut de gust publicar com connecto punts i porto la curació a la pràctica. I ho faig amb un tema que m’interessa i alhora actual.

De la Gran Renúncia a l’Ambició Silenciosa: una nova perspectiva laboral

No sé si ha estat arran de tot el que va significar el confinament, però sí que és cert que els últims anys s’està veient un canvi de tendència en com ens agafem la feina.

En els últims anys, el món laboral ha experimentat canvis significatius, marcats per fenòmens com la Gran Renúncia i la Renúncia Silenciosa. La Gran Renúncia semblava el gran fenomen, sobretot als EUA, que portaria canvis en el model laboral. Va quedar en un no res, tot i que va fer que es plantegés la manera en què entenem l’èxit i la satisfacció en el treball, posant èmfasi en l’equilibri entre la vida personal i professional.

La Renúncia Silenciosa

Al cap de poc, per les poques possibilitats de trobar feines millors i pel creixement econòmic i retorn a la normalitat per part de les empreses. Això va fer que els treballadors no es plantegessin deixar la feina. Però sí adoptar una mentalitat de menys esforç i menys ambiciosa: treballar el temps just i les tasques justes perquè les feines tiressin endavant. S’ha acabat el fer mèrits treballant més hores del compte?

Hi ha forces raons per les quals els treballadors es plantegen deixar la feina. De la mateixa manera hi ha empreses que han començat a adaptar-se a aquestes demandes. Flexibilitat laboral, teletreball, millors oportunitats laborals dintre de l’empresa, benestar laboral… però segons un estudi publicat a l’American Psychological Association, la “gratitud té un impacte més gran en el receptor del que molts podrien pensar“.

L’aparició de l’Ambició Silenciosa

Tot i que a vegades les intencions xoquen amb la realitat: deixar la feina? No és tant fàcil, quan s’han de compaginar dues feines per tenir un sou baix tirant a mitjà. Les dades són del 2022, però no sembla que les coses hagin millorat gaire en aquest temps.

Ara, un nou concepte està guanyant protagonisme: “l’ambició silenciosa”. En anglès, es coneix com quiet ambition, i es refereix a aquelles persones que no volen ascendir ni tenir èxit a la feina de la manera tradicional. Aquest èxit s’havia entès fins ara com escalar posicions i esdevenir cap.

Aquesta nova perspectiva redefineix l’èxit com un equilibri entre la vida personal i laboral. Les persones amb “ambició silenciosa” s’allunyen de la pressió i l’estrès de destacar contínuament a la feina. Valorant més el temps que els diners, prioritzen les condicions laborals i busquen un estil de vida que els permeti gaudir tant de la feina com de la vida fora.

I l’empresa?

Aquesta manera de fer per part dels treballadors no és sempre ben vista. “Si la gent sent que els seus companys estan compromesos amb la qualitat del treball pot afectar el rendiment de l’organització i causar friccions dins dels equips i les organitzacions,” diu Jim Harter, de Gallup.

També afecta en el futur de l’empresa i del treballador:

  • Menor visibilitat del talent: El perfil baix dels qui practiquen el quiet ambition dificulta a les empreses identificar i promoure futurs líders.
  • Estancament en la innovació: La manca d’iniciativa per proposar i liderar projectes innovadors pot afectar negativament la competitivitat de l’empresa al mercat.
  • Problemes en la retenció d’empleats: La percepció de manca de reconeixement i valoració pot portar els empleats a cercar oportunitats en altres empreses, causant desmotivació i afectant la moral i la productivitat general.

Què en penses d’aquesta nova manera d’entendre l’èxit?

Reflexió final

La Gran Renúncia va sorgir com a resposta a les condicions laborals precàries, però va evolucionar cap a la Renúncia Silenciosa quan les opcions alternatives no van ser viables per a molts treballadors. Ara, observem un canvi cap a l’ambició silenciosa. Les persones redefineixen l’èxit en termes de equilibri entre vida personal i professional, valorant més el benestar que l’escalada professional tradicional.

Aquest nou paradigma no està exempt de reptes per a les empreses, com ara la menor visibilitat del talent, l’estancament en la innovació i problemes en la retenció de talents. Tanmateix, la comprensió d’aquesta tendència pot conduir a polítiques empresarials més inclusives i adaptatives, millorant la satisfacció dels empleats i, en última instància, el rendiment de l’organització.

Per acabar, la curació de continguts no només ens ajuda a entendre què està passant ara mateix, sinó que també ens dóna una idea general del que passa al món laboral. És com connectar punts i veure tota la imatge sencera d’un món laboral que no para de canviar.

Related Posts

Leave a reply

Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.